Share/Save/Bookmark

Publikum

Tips til publikum

Det vil bli fantastiske muligheter til å oppleve sykling i verdensklasse under NM-uka i Grunnlovsbygda 22. – 29. juni. Spektakulært gateritt, temporitt langs idylliske Hurdalsjøen og fellesstart med mange utfordringer. Les videre om tips om hvor du bør være, til hvilken dag.

Prøv en smakebit av Eidsvoll Verk under NM
Vi kan starte med å komme med en del tips til hva du bør få med deg når du er på Eidsvoll Verk. Vi har laget en samleside vi har kalt "Prøv en smakebit av Eidsvoll Verk under NM" - som du finner her.

Arenakart
I løpet av mesterskapet holder vi til i all hovedsak på Eidsvoll Verk, men fredag 27. juni forflytter vi oss til Eidsvoll sentrum. Denne kvelden er det nemlig duket for gaterittet (les mer om gatrittet lenger ned). Du kan gjøre deg kjent på våre arenaer ved å studere våre arenakart - som du finner her.

Parkering
Vi har laget et kart som viser hvor det er mulig å parkere under rittene som går på Eidsvoll Verk. Klikk her for å se kartet.

NM Fellesstart - Søndag 22. og søndag 29. juni
NM Fellesstart avholdes både søndag 22. og søndag 29. juni. Søndag 22. juni er det fellesstart for juniorene, samt U23, og avslutningssøndagen er det seniorene som skal i ilden. Og det er en spennende løype som venter selv om den lenge er flat.

Starten går utenfor Eidsvollsbygningen og følger Carsten Ankers veg en snau kilometer før man kommer inn på Fossumvegen. Her er det helt flatt ca. 1.5 km frem til man kommer inn på Fylkesveg 506 retning Vegamot og skal dykke ned i dumpa ved Nessa. Her er det nemlig meget bratt ned, og tilsvarende bratt opp på andre siden. Det er ikke snakk om en lang bakke (under 100 meter), men dumpa er utfordrende nok når man sitter i et stort felt og farten er stor.

Når man er trygt oppe på andre siden er det helt flatt i ca. 2 km før man skal svinge 90 grader til venstre og inn på Riksveg 181. Her er det også helt flatt i en drøy kilometer før syklistene svinger 90 grader til høyre inn på Trondheimsvegen ved Hammerås. Etter denne svingen følger det en liten stigning på ca. 100 meter før det igjen er helt flatt i ca. 5 km frem til avkjøringen opp til Åsleia.

Og det er her vi anbefaler folk å finne seg en plass. For opp bakken til toppen av Åsleia (275 m.o.h.) vil de gode klatrerne komme til sin rett. I dette partiet er det forventet at det vil komme rykk for bakken er lang nok (ca. 1.5 km) til å komme unna hvis man er tøff og vil satse. Nedkjøringen er ikke så spektakulær, men farten vil bli høy og kjøringen ned mot Trondheimsvegen favoriserer uansett de som er tøffe utfor. Når syklistene er vel nede på Trondheimsvegen tar de til høyre og følger vegen tilbake til Eidsvoll Verk og Eidsvollsbygningen. Denne strekningen er ca. 5 km og flat, bortsett fra en liten "dump" etter ca. 1 km ved Brensmork. Når syklistene kommer til Eidsvoll Verk skal de ta seg helt opp bedehuset Håpet der Carsten Ankers veg starter. Her svinger de inn ca. 180 grader til venstre før man ruller ned mot selve start- og målområdet for runding - eventuell målgang.

Hver runde er 23.3 km og juniorene skal sykle henholdsvis 3 og 5 runder (kvinner og menn), mens U23 skal sykle 6 runder. Seniorkvinnene skal sykle 5 runder, mens senior menn skal sykle 8 runder og totalt 184 km.

NM Gateritt - Fredag 27. juni
Gateritt i NM er noe for seg selv. Kort løype, mange svinger og stor fart gjør dette til et meget publikumsvennlig ritt. Mange syklister legger mye i å vinne nettopp gaterittet, og det er særlig sprinterne som blinker ut gaterittet som sin favoritt. Det er også et nåløye å komme da det kun er 60 plasser tilgjenglig.

Gaterittet i Eidsvoll går i sentrum av det som kalles Sundet. Dette er et intimt sentrum som ligger idyllisk plassert ved Vorma.

Løypa i gaterittet er kun 1.7 km, og da skjønner de som er lokalkjent at man ikke kommer langt avsted. Og det er nettopp dette som er "greia" med gateritt. Det skal være korte avstander, stor fart og mye action.

Start og mål er i rett utenfor Eidsvoll bibliotek, dvs. i Rådhusgata. Etter få meter svinger syklistene 90 grader til venstre inn i Sundgata og etter 20 meter tar rytterne nok en gang en 90 grader til venstre. Denne gangen inn i Wergelands gate.

Etter kun 100 meter skal rytterne svinge 90 grader til høyre inn Eidsiva gate, og nesten umiddelbart svinge nok en gang 90 grader til høyre. Nå er syklistene i Vormavegen, men ikke veldig lenge. Rytterne skal nemlig ta av 90 grader til venstre etter kun 60 meter. Nå er man igjen i Sundgata og nå venter et rolig parti på noen hundre meter. Syklistene passerer to broer (over elven Vorma og over jernbanen) før de svinger til venstre og inn på Riksveg 181. Her går det så over nok en bro ned mot en rundkjøring der man igjen tar 90 grader til venstre og inn i Rådhusgata.

Dette er altså en runde som er snaue 2 km. Seniorherrene skal sykle denne runden i 50 minutter før det ”tar av” i tre runder. Senior kvinner sykler i 35 minutter + tre runder, mens junior menn og junior kvinner sykler i henholdsvis 40 minutter + tre og 30 minutter + tre.

Vi oppfordrer absolutt alle Eidsvollinger og andre til å ta turen til Sundet fredag 27. juni. Første start er kl. 16.00, og det er ikke over før siste seniorrytter er i mål rundt kl. 20.00. Det kommer til å bli et yrende liv i Sundet denne kvelden. Sentrumsforeningen er en driftig gjeng som garantert vil skape feststemning i Sundet - til glede for ryttere, publikum og alle andre.

Sikkerhet
Som nevnt er Åsleia et spennende område å bivåne fellesstartene, men utfordringen er at det er minimalt med parkeringsplasser her. Et aktuelt utgangspunkt for å sette fra seg bilen er plassen ved Opsahlteiet, men her er det ikke plass til mange biler. Det vil bli skiltet i veibanen opp Åsleia med all stans forbudt da veien er smal, og det kun er plass til feltet med følgebiler.

Vi vil også oppfordre alle til å ta beina og sykkelen fatt. For mange i lokalmiljøet er det ikke snakk om store avstander, så man kan relativt enkelt komme seg til de spektakulære stedene både med sykkel og til fots.

Under gaterittet i Sundet er det i sentrum det skjer. Her er det rikelig med plass langs løypa, og man kommer virkelig nær rytterne når man står f.eks. langs Sundgata. Det er også mulig så stå på gamlebroen over Vorma samt jernbanebroen, men her er det begrenset med plass. I tillegg er det kun mulig å stå på den ene siden av veien.

Det vil bli svært begrenset med parkeringsplass i Sundet denne kvelden, og vi vil oppfordre alle til å parkere enten på stasjonssiden eller på Vilberg. Her er det både skoler og en idrettshall som har bra med parkeringsmuligheter. Det er også kort avstand ned til sentrum.

Best Western LetoHallen Hotel.
Hurdalsjøen Hotell og Konferansesenter
Monter Eidsvoll
Joker
Procycling
Interspons AS - Sponsoring Media Events